Novice – šola

20. 03. 2020

Po prvem tednu izobraževanja na daljavo

Spoštovani starši,

ni nam bilo lahko v zadnjih dneh. Veliko je bilo stresa, strahu in negotovosti, zato najprej poskrbite za svoje zdravje in za zdravje družine. Prepričan sem, da upoštevate navodila Vlade RS in NIJZ in ostajate doma. Prvi teden krize je za nami in ocenjujem, da je zaključen uspešno. Pohvala vsem učiteljicam in učiteljem za hitro prilagoditev na nov način dela in sprotno pripravo učnih vsebin. Seveda se pri izobraževanju na daljavo pričakuje tudi sodelovanje staršev, toda navajajte otroke, da najprej poskušajo svoje delo opraviti sami. Vi ga spremljajte glede na svoje obveznosti, čas in zmožnosti, po potrebi poglejte opravljeno, spodbujajte otroke in sodelujte z učitelji. Pohvala tudi vam za dosedanje sodelovanje. Vemo, da ste v teh dneh eni bolj drugi manj obremenjeni, da ste eni ves čas na delovnem mestu, da prihajate domov utrujeni, da je tudi psihoza strahu in negotovosti marsikje močno prisotna, zato poskušajte sodelovati po svojih možnosti in naj vam izobraževanje na daljavo ne predstavlja dodatnega dela in stresa. Učitelji se zavedajo, da imate doma različne situacije in bodo po ponovni uvedbi pouka snov po potrebi ponovno razložili, utrdili, pregledali kolikor bo to pač dopuščal čas. So vam pa pedagoški delavci na voljo za dodatna vprašanja po e-pošti oziroma preko eAsistenta. Dobrodošla bo tudi vsaka povratna informacija. Kako je minil prvi teden pouka na daljavo si lahko preberete tudi v mnenju MIZŠ na spletni povezavi https://www.gov.si/novice/2020-03-20-poudarki-dneva-z-mizs-20-marec-2020/

Tudi v drugi teden bomo vstopili z delom na daljavo saj verjamemo, da starši od nas pričakujete podporo, pomoč in zaposlitev otrok v teh dneh, ko se je vsa država znašla v krizni situaciji in je edini smiselni ukrep, da so otroci doma in se ne družijo izven doma, razen v primeru sprehoda, gibanja na prostem, a le z družino. Žal pa moramo prepovedati zbiranje na športnih igriščih in igranje nogometa, košarke … Seveda je povsem logično, da se učenci ne družijo po domovih, na zabavah ipd. Mnogi učenci so že ugotovili, da to niso počitnice, saj se ne morejo svobodno družiti, ne iti z vami po nakupih, ne v kino, ne na igrišče … Ne morejo k starim staršem, saj so to najbolj ogrožena skupina. Delo na daljavo bo pomagalo, da ostanejo v učni kondiciji, saj ne vemo, koliko časa bo trajala prepoved zbiranja, zato naj se ta čas prisilne osamitve izkoristi za pripravo na ”ta pravi” pouk, saj bodo dnevi po vrnitvi v šolo hitro tekli. Nihče ne govori o tem uradno ampak glede na razmere in ukrepe ocenjujem, da se v šolske klopi ne bomo vrnili pred 15. aprilom (moje mnenje). V spletne učilnice smo dodali tudi delo v OPB. To ni obveza, so predlogi, kako zapolniti čas in pomoč pri iskanju idej. Če imate več otrok, jih lahko v družini spodbudite, da se res “igrajo šolo” in drug drugemu pomagajo in se med seboj učijo.

Zagotovo se mnogi sprašujete, kako bo z ocenjevanjem, pisanjem testov in pridobivanjem ocen po koncu začasne prekinitve pouka. Iskreno povedano nimam še odgovora na to vprašanje. Predlagam, da počakamo in vidimo koliko časa bo to vse skupaj trajalo. Zagotovo bo potem MIZŠ poslalo napotke za ustrezno prilagajanje ocenjevanja. Nikar ne prehitevajte. Za učence 9. razreda bodo vse informacije glede vpisa še podane. Tudi roki za vpis v srednje šole so že podaljšani. O pisanju NPZ se razmišlja, da bi se ga prestavilo v junij. O morebitnem podaljševanju pouka oz. nadomeščanju bo odločalo MIZŠ.

Če so slučajno kateri oddelki pisali ocenjevanja znanja v zadnjem tednu pred zaprtjem šole, bodo učitelji ocene vpisali v eAsistenta, da bodo staršem vidne. Tisti, ki nimate možnosti vpogleda, pa napišite e-pošto učitelju, da vam sporoči oceno. Pregled in analiza bo sledila po vrnitvi v šolo.

Zavedamo se, da smo in bomo v teh dneh naleteli na različne težave, ki jih raje spreminjajmo v izzive, ki se pojavijo ob vsaki uvedbi novosti, ki so tokrat res povsem drugačne, kot smo jih bili navajeni. Poleg tega so res izredne razmere, kakršnih od junijske vojne za slovensko osamosvojitev nismo imeli. Samo skupaj in s pravo odgovornostjo bomo uspeli premagati ta čas. Spremljajte še naprej obvestila na naši spletni strani.

Predvsem pa skrbite za zdravje in ostanite doma-ostanite zdravi.

 

Draženko Šolaja, ravnatelj


    
Dostopnost