Novice – šola

03. 04. 2020

Po 3. tednu izobraževanja na daljavo

Spoštovani starši!

Življenje se nam je v nekaj dneh temeljito spremenilo. Spoznali smo, da se svet ne vrti okrog nas in ne zaradi nas. Kar smo še prejšnji konec tedna načrtovali, je danes nemogoče izvesti. Verjetno se sploh ne zavedamo, kako se je spremenil vsakdan marsikoga v naši soseščini. Zagotovo nam je tudi jasno s kakšno odgovornostjo in previdnostjo odhajajo v službo zdravniki, medicinske sestre, policaji, prodajalke, delavci v komunali … in gotovo tudi kdo med vami, spoštovani starši. Hvala vsem, ki v teh dneh opravljate službe, brez katerih bi bilo naše dnevno življenje še težje. V izobraževanje na daljavo smo bili dobesedno potisnjeni “čez noč”, saj smo v četrtek popoldan uradno izvedeli, da v ponedeljek ne bo več dovoljeno zbiranje ljudi v šolah. Časa za priprave NI BILO. Pouk na daljavo smo gradili in še gradimo po korakih. Smo na koncu tretjega tedna in vsak teden napredujemo, se učimo in izpopolnjujemo in menim, da delamo dobro. Hvala vsem za podporo in sodelovanje z nami. Slovensko šolstvo kljub vsem dosedanjim oblikam poučevanja na daljavo še ni bilo pripravljeno za delo v takšnih razsežnostih. Ob vsej podani učni snovi pa se nam še vedno zdi najpomembnejši odnos, ki se ga učitelji trudijo vzpostaviti in vzdrževati z učenci in vsemu navkljub nam morajo ostati otroci glavni fokus. Prosim vas za razumevanje in zaupanje v učiteljevo delo, saj so v tej situaciji še mnogo bolj obremenjeni kot običajno. Zato bo dobrodošla spodbuda otrokom, da se oglašajo učiteljem, odgovarjajo na zadane naloge, pišejo po elektronski pošti in sodelujejo v video urah.

Vsi pa imamo velika pričakovanja tudi glede učenja. Otroci imajo precej obveznosti, veliko spletnih dejavnosti, poskusov in raznih nalog. Sprostitev in tehnologijo za zabavo jim omejujete, dokler ne storijo vsega dela za šolo. Toda zadeva je sledeča … Marsikatera družina se prvič sooča s tem, da 24 ur dnevno vsi skupaj preživljajo v hiši oziroma na domačem dvorišču. Tako kot mi, so zdaj prestrašeni tudi naši otroci. Ne samo da slišijo, kaj vse dogaja okoli njih, temveč tudi čutijo našo nenehno napetost in tesnobo. Še nikoli niso doživeli česa takega. Čeprav se ideja, da 4 ali več tednov ne greš v šolo, sliši super, bi si to verjetno predstavljali drugače. Bolj kot zabaven čas, kot so poletne počitnice, ne pa kot resničnost, da bi bili ujeti doma in ne bi videli svojih prijateljev. V naslednjih nekaj tednih se bodo lahko vedenjske težave vaših otrok povečevale. Pričakujete lahko strah, jezo ali protest, da stvari ne morejo narediti normalno. V naslednjih tednih boste lahko opazovali več napadov, izbruhov jeze in opozicijskega vedenja. To je normalno in se v teh okoliščinah pričakuje. V mesecu aprilu se še ne bo ocenjevalo, bo se pa preverjalo znanje učencev. Če se v mesecu maju ne bomo vrnili v šolske klopi, se bo verjetno pristopilo tudi k ocenjevanju na daljavo. Navodila bo posredovalo pristojno ministrstvo.
Kar zdaj potrebujejo otroci je, da se počutijo dobro in ljubljeno. Potrebujejo občutek, da bo vse v redu. In to bi lahko pomenilo, da boste morali prilagoditi svoj urnik in se posvetiti otrokom še nekoliko več. Morda z njimi peči piškote, ustvarjati, se igrati družabne igre in si skupaj ogledati filme. Lahko naredite kak eksperiment ali poiščite virtualne izlete v živalski vrt. Odidete na sprehod v gozd. Skupaj z vso družino preberite knjigo in se o njej pogovorite. Pokukajte pod tople odeje in ne storite ničesar.
Kar vam želimo položiti na dušo, je naslednje: Na koncu bo duševno zdravje naših otrok pomembnejše od njihovih akademskih sposobnosti. In tisto, kar so čutili v tem času, bo še dolgo ostalo v spominu. Ne pozabite tega.

Za vse, ki se niso utegnili udeležiti koristnih nasvetov za starše v predlaganem webinarju, si posnetek lahko ogledate TUKAJ.

Starši spremljajte prosim obvestila, ki jih prejemate od učiteljev po elektronski pošti, spremljajte obvestila na naši spletni strani in na Padlet zidu. Spremljajte tudi delo vaših otrok in nam poročajte tudi o morebitnih težavah, željah.

Predvsem pa ostanimo zdravi.

Draženko Šolaja, ravnatelj


    
Dostopnost