Novice – šola

05. 10. 2020

5. oktober – SVETOVNI DAN UČITELJEV

5. oktober je svetovni dan učiteljev, ki ga obeležujemo v spomin na podpis Priporočil o položaju učiteljev leta 1966. Leta 1993 ga je razglasil Unesco z namenom, da bi ljudem približal poslanstvo ter dosežke učiteljev. Praznujemo ga v več kot 100 državah sveta. V letošnjem letu bomo svetovni dan učiteljev proslavljali učitelje s temo » Učitelji: vodenje v krizi, preoblikovanje prihodnosti «. Dan je priložnost za praznovanje učiteljskega poklica po vsem svetu, pregled dosežkov in opozarjanje na glas učiteljev, ki so v središču prizadevanj za dosego globalnega izobraževalnega cilja, da nikogar ne puščajo za seboj.

Pandemija COVID-19 je znatno povečala izzive, s katerimi se soočajo že tako razširjeni izobraževalni sistemi po vsem svetu. Ni pretirano, če rečemo, da je svet na razpotju, zdaj pa moramo kot še kdaj sodelovati z učitelji, da zaščitimo pravico do izobraževanja in jo usmerimo v razgrnjeno pokrajino, ki jo prinaša pandemija.

Vsem učiteljem, vzgojiteljem ter ostalim pedagoškim delavcem naše šole in vrtca čestitamo ob njihovem prazniku in se zahvaljujemo za trud, ki ga vlagajo v izobraževanje in vzgojo mladih.


    
Dostopnost